• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

sputnjik-1

8. novembar 2016., tekst preuzet od novinske agencije „Spunjik“

 

Kada je dvadesetšestogodišnja Guzel Sanžapova, osnivač i vlasnik firme „Koko belo“, odlučila da započne proizvodnju kremastog meda u zabačenom ruskom selu, ni na kraj pameti joj nije bilo sticanje profita.

Nјen cilј je bio da spasi selo i omogući lјudima posao. Umesto da postane profitabilna kompanija, njen projekat je obezbedio posao starijim ženama u selu i revitalizovao čitavu zajednicu. Koristeći med iz pčelinjaka svog oca u selu Mali Turiš u Sverdlovskoj oblasti na Uralu i voće koje sakuplјaju lokalne starije žene, Sanžapova je započela proizvodnju jedinstvenog proizvoda — kremastog meda od bobičastog voća.

1100888939

Zahvalјujući njenoj ideji mnoge bake u selu su uposlene, što je doprinelo potpunom oživlјavanju seoske zajednice. Ipak, Sanžapova tvrdi da je rano govoriti o tome kako je projekat transformisao selo. „Za to će verovatno biti potrebno od 5 do 20 godina, ali već vidim kako se zajednica povezala. Ranije su bake provodile vreme kod kuće, gledajući TV, a sada vole da se međusobno druže“, primetila je ona.

Proizvodi kompanije „Koko belo“ Prema njenim rečima, u Rusiji se ne može poslovno napredovati samo uz pomoć kraudfandinga (relativno nov koncept finansiranja kada lјudi imaju ideje, ali ne i novac da ih realizuju, pa do njega dolaze predstavlјanjem svoje ideje internet zajednici čiji članovi potom, ako žele da se ideja ostvari, daju svoj novac).

„Kraudfanding nama više služi kao neka vrsta pi–ara — način da privučemo pažnju javnosti i ukažemo na problem“, rekla je ona i objasnila da ovakav koncept finansiranja može da posluži samo kao dodatni izvor prihoda.


„Mi smo uspeli da prikupimo 20.000 od potrebnih 1.800.000 dolara za izgradnju drugog pogona za realizaciju projekta. To je takođe dobar način da proverite tačno koliko je vaš plan održiv. Ako ideja koju predlažete ne postane popularna na kraudfanding sajtu, onda je malo verovatno da će uspeti“, naglašava ova mlada devojka.

Nјena vizija, međutim, prevazilazi samo puku proizvodnju meda. „Trenutno gradimo turistički centar, tako da lјudi mogu da dođu i da se uvere kako se pravi med“, rekla je ona i dodala da će se poseta centru naplaćivati minimalno, koliko da pokrije troškove „pita koje će bake spremati“.

Kako kaže Sanžapova, svoje proizvode još uvek ne planira da izvozi, ali je sigurna da je „njen med bolјeg ukusa od onog koji se prodaje u Nemačkoj“.

1100888912

Ovaj projekat je za Sanžapovu više od poslovnog poduhvata ili samog izvora prihoda — to je prilika da se starijim ženama, pravim ruskim babuškama, iz sela Mali Turiš pobolјšaju uslovi života i povrati njihovo dostojanstvo.

„One su veoma vredne i drage. Naše bake žele da rade, da budu nezavisne i da se osećaju kao vredni članovi društva. One ne žele nikakvu socijalnu pomoć“, ističe ona.

Sve u svemu, Sanžapova je optimista u pogledu svog poslovnog poduhvata. „Mi gradimo biznis koji će raditi i za generacije koje dolaze“, zaklјučuje ona.

 

Preuzeto sa: https://rs.sputniknews.com/rusija/201511081100889201-med-babuske-proizvodnja-selo/

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved