• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

nedimovic

 

Utorak, 13.12.2016., Autor: Mirjana Čekerevac, Politika

Izmene Zakona o polјoprivredi omogućavaju nam da ispunimo sve uslove i da već u aprilu Evropska komisija akredituje našu Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), rekao je resorni ministar Branislav Nedimović, predstavlјajući ovaj akt u Skupštini Srbije. On je istakao da očekuje da već u drugoj polovini naredne godine bude raspisan prvi konkurs za IPARD sredstva. U debati je najviše reči potrošeno na sporenje oko toga ko je više uništio polјoprivredu – DS ili SNS.

Nedimović je najavio da će biti ustanovlјen sistem za identifikaciju zemlјišnih parcela, takozvani „Elpis”, koji omogućava definisanje područja na kojima se obavlјa polјoprivredna proizvodnja. Govoreći o delu zakona koji se odnosi na podsticaje, Nedimović je kazao da se širi krug lica koja imaju pravo na ostvarenje podsticaja i dodao: „Pravo na podsticaje imaće stočari, koji proizvode juneće meso, koje je traženo na tržištu. Uvodimo i kategoriju mladih polјoprivrednih proizvođača, koji će moći da koriste i bespovratna sredstva za polјoprivrednu proizvodnju. Subvencije će biti veće za polјoprivrednike u devastiranim krajevima, kao što su Bela Palanka, Svrlјig, Trgovište, Babušnica. Subvencionisanje osiguranja polјoprivredne proizvodnje nije ukinuto, već je premešteno u upravlјanje rizicima.”

Objašnjavajući izmene Zakona o vodama, Nedimović je rekao da se rekama više neće upravlјati prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravlјanju Drinom.

U debati je Arpad Fremond (SVM) rekao da se ovim izmenama Zakona o podsticajima stvara stabilna i predvidiva polјoprivredna politika, a pozitivno je i „proširivanje kruga korisnika podsticaja za stočarsku proizvodnju”.

Ističući važnost korišćenja IPARD fondova Miroslav Aleksić (NPS) kazao je da Srbija ima sve šanse da propusti njihovo korišćenje, jer „nismo bili sposobni da zaposlimo 106 radnika u Upravi za agrarna plaćanja”, a problem sa korišćenjem je i to što su naši polјoprivrednici osiromašeni i ne mogu da ulože sredstva da bi onda mogli da apliciraju da im ona budu refundirana.

Marinika Tepić (LSV) pitala je ministra kako da mu veruju da će do aprila biti ispunjeni uslovi za korišćenje IPARD fondova, kad smo, „verujući prethodnoj ministarki propustili godinu i po dana za to”. Ona je Nedimoviću zamerila i što nije uspeo da „prepozna Vojvodinu čak ni u kontrolnoj ulozi nad IPARD sredstvima, pa makar kao poveren posao prema organima AP Vojvodine”.

Branislav Nedimović je kazao da je IPARD program korigovan u korist srpskih polјoprivrednika, a da će posle akreditacije deo nadležnosti biti prenet regionalnim kancelarijama, a jedna će biti u Novom Sadu.

 

Tekst preuzet sa: http://www.politika.rs/scc/clanak/369981/Nedimovic-IPARD-podsticaji-u-drugoj-polovini-naredne-godine#.WFQNg_akJcs.email

 

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved