• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

2cd585e1250085bcb581

Datum: 21. novembra 2016. u 08:56

 

(Tekst prenosimo u izvornom obliku, piše: HINA/Agrobiz)

Predstavnici LEADER mreže Hrvatske (LMH) ocijenili su u petak na konferenciji za novinare u Rijeci da je dosadašnja provedba IPARD programa i Programa ruralnog razvoja nelegalna te da zbog neučinkovitog korištenja EU fondova za ruralni razvoj odumire hrvatsko selo.

Istaknuli su da su u provođenju mjera tehničke pomoći u IPARD programu, u sklopu kojih su osigurana financijska sredstava za informiranje, edukaciju i pomoć korisnicima za prijavu na potpore tog programa, učinjene velike napravilnosti, da su rezultati u povlačenju novca katastrofalni te da ima nepravilnosti i u provođenju mjera tehničke pomoći u aktualnom Programu ruralnog razvoja.

Predsjednik Leader mreže Milan Medić rekao je da je ta mreža izradila analizu nepravilnosti u provođenju mjera 202 i 501 IPARD programa i mjera 19 i 20 Programa ruralnog razvoja te da je o tome obavijestila novog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Ured premijera, saborski Odbor za poljoprivredu, hrvatske zastupnike u EU Parlamentu te mjerodavna tijela Europske komisije.

Također je rekao kako je analiza pokazala da su odredbe Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju neusklađene s hrvatskim Ustavom i  Zakonom o općem upravnom postupku te da je riječ  ozbiljnom problemu koji upućuje na to da provedba IPARD programa od 2007. do 2013. te Programa ruralnog razvoja od 2014. do 2020. teku posve nezakonito. Predstavnici Leader mreže navodili su da  se na temelju pravilnika dvaju programa donose odluke koje nisu upravni akti pa se na njih nije moguće žaliti, da Agencija za plaćanja u poljoprivredi može korisniku oduzeti sredstva ako postoji samo sumnja na nezakonitost te da Ustavni sud već 22 mjeseca ne oglašava o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, pravilnika za mjeru 202 IPARD programa te pravilnika za podmjere 4.1. i 19.1. Programa ruralnog razvoja.

Podsjetili su da je unutar mjere tehničke pomoći u IPARD programu bilo predviđeno 7,5 milijuna eura za informiranje i edukaciju krajnjih korisnika o mogućnostima povlačenja novca iz tog fonda, ali Ministarstvo poljoprivrede tu mjeru nije pokretalo do 2013., zadnje godine tog programa, pa je od predviđenih 7,5 milijuna eura za informiranje i edukaciju hrvatskih poljoprivrednika iskorišteno samo 4,4 posto.

Ustvrdili su kako se nepravilnosti u korištenju mjere tehničke pomoći nastavljaju unutar Programa ruralnog razvoja jer tehnička pomoć u novom razdoblju ima alokaciju od 64,7 milijuna eura, a Ministarstvo poljoprivrede taj novac troši gotovo isključivo za subvencije plaća zaposlenika Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju i Agencije za plaćanja te na netransparentno djelovanje nacionalne Mreže za ruralni razvoj, rekao je Medić.

Smatra da će se tako do kraja programskog razdoblja potrošiti tek oko 10 milijuna eura te se može očekivati da će veliki dio novca ostati neiskorišten. Medić je rekao kako su 2011. upozorili ministra poljoprivrede da njegovi službenici rade preko privatnih konzultantskih tvrtaka i poljoprivrednicima naplaćuju svoje usluge umjesto da taj posao rade u ministarstvu.

Iz LEADER mreže poručuju da su ohrabreni proeuropskom politikom nove Vlade i duhom optimizma koji je pokrenuo hrvatski premijer Plenković te da pokreću javnu raspravu o uočenim nepravilnostima kako bi se osigurala dosljedna provedba europskih procedura u provedbi europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, zaštita krajnjih korisnika i veće iskorištavanje novca iz Programa ruralnog razvoja.

LEADER mreža Hrvatske, ističu njezini predstavnici, najveća je nevladina mreža za ruralni razvoj u Hrvatskoj, a okuplja više od 40 lokalnih akcijskih grupa, domaće nevladine organizacije za ruralni razvoj i znanstvene ustanove.

 

Tekst se može naći na: http://www.agrobiz.hr/eu-fondovi/zbog-nezakonita-i-neucinkovita-koristenja-eu-fondova-odumire-hrvatsko-selo-3649

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved