• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

vojvodina-ravnica-vreme-polja-polje-njiva-njive-rtv-andrea-todorovic_660x330

 

SOMBOR, 23. novembar 2016., Izvor: RTV (Dejana Prokec) logo-99-110

 

Osnivačka skupština Lokalne akcione grupe održana je u Somboru. Pripreme za početak rada LAG-a, njeno osnivanje, trajale su godinu dana.

Sombor je pretežno polјoprivredni kraj sa 100 hilјada hektara obradivih površina , 15 naselјenih i 16 salaških mesta. Osnivanjem LAG seoska područja će imati pravo da učestvuju u dobijanju sredstava fondova EU koju su namenjena naselјima koja imaju manje od 25 hilјada stanovnika.

„U procesu pridruživanja Evropskoj većina sredstava će ići za ruralni razvoj. Mi smatramo preko LAG-a i iz tog razloga grad Sombor je prepoznao osnivanje jedne ovakve grupe“, kaže Mihael Plac, šef odseka za lokalni i ekonomski razvoj grada Sombora.

Proces edukacije i informisanja trajao je oko godinu dana i obuhvatao je devet trening programa sa preko 100 učesnika.

„Cilј je formiranje LAG kao bitno aktera i nosioca programa u narednom periodu u ruralnom prostoru i time mislimo na naselјena osim grada“, veli Vesna Avramović iz Centra za upravlјanje razvoja iz Novog Sada.

Lokalna akciona grupa predstavlјa partnerstvo privatnog, javnog i nevladinog sektora i u svom sastavu će imati predstavnike zainteresovanih privrednika, poslovnih udruženja, predstavnike Gradske uprave grada Sombora i predstavnike nevladinih organizacija, a akcenat je stavlјen na polјoprivredu.

Skup je održan u Edukativnom centru Polјoprivredne stručne službe Sombor.

 

Tekst je dostupan na: http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/sombor/sombor-preko-lag-a-do-fondova-eu_777351.html

 

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved