• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

Izveštaj sa LEADER 2 Konferencije

U periodu 28 – 29. novembra 2015., u hotelu „Norcev“ na Fruškoj gori je održana LEADER 2 Konferencija u organizaciji Lokalane akcione grupe (LAG) Fruška gora-Dunav, sa međunarodnim učešćem oko 65 učesnika iz zemlje i regiona, R. Hrvatske i BIH. U prepodnevnom delu koji je prethodio otvaranju LEADER 2 Konferencije (L2K), gradonačelnik opštine Sremski Karlovci, g. Milenko Filipović i njegov zamenik, g. Rajko Marinković su bili domaćini gradonačelnicima g. Obrenu Petroviću (Doboj), g. Jugoslavu Vesiću (Erdut), g. Ivanu Dobošu (Beli Manastir) i g. Nikoli Vasiću (Šid). Održan je sastanak sa radnim ručkom na kome su visoke zvanice razgovarale o mogućnostima za međuregionalnu saradnju u oblasti ruralnog i privrednog razvoja.

Rad na Konferenciji:

Nakon prepodnevnih razgovora, uvaženi gosti su iz Sremskih Karlovaca došli u 14.00 časova u hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, gde su im se pridružili i predsednik opštine Beočin, g. Milan Šodić, pomoćnik ministra g. Dragan Mirković, kao i gost iz Češke Republike, g. Roman Haken, da bi svi zajedno uzeli učešće u otvaranju LEADER 2 Konferencije.

Predsednik LAG Fruška gora – Dunav, g. Aleksandar Žderić je potpisao Protokol o saradnji sa g. Ivanom Dobošom ispred LAG Baranja, sa gđom Sanjom Stupar ispred Regionalne razvojne agencije „Srem“ i Povelju o pridruženom članstvu sa direktorom JP „Nacionalni park Fruška gora“, g. Radovanom Durutovićem.

Usledila je panel diskusija „LEADER Parlament“ koju su vodili g. Roman Haken i g. Dragan Mirković, na kojoj su učesnici mogli da čuju dokle se stiglo sa realizacijom akreditacije Republike Srbije za sprovođenje IPARD 2 programa, kao i o češkim iskustvima u realizaciji LEADER programa.

Nakon panel diskusje rad na Konferenciji se u skladu sa Programom, simultano odvijao na kroz 5 radionica, uključujući i 1 Međunarodnu.

Po završetku radionica članstvo je prisustvovalo prvoj redovnoj sednici Skupštine LAG Fruška gora – Dunav. Usvojene su sve tačke Dnevnog reda koje su se odnosile na usvajanje Zapisnika sa prethodne sednice, usvajanja izveštaja o radu i finansijskog izveštaja u 2015., usvajanje predloga plana rada i finansijskog plana u 2016., kao i verifikacija pridruženog članstva u ELARD-u, usvojen je Poslovnik o radu Skupštine, a kratko je razmatrano i pitanje članarine, kao i kada bi organizacija trebalo da počne sa naplatom članarine, ali nije donošena odluka po ovom pitanju.

Drugi dan rada L2K

Drugi dan Konferencije je predviđao pripremni korak u izradi Lokalne razvojne strategije (LRS) u kome bi članstvo dobilo informaciju o planiranim koracima u budućem procesu izrade Strategije i njihovoj ulozi u tom procesu. Usledila je diskusija koji su inicirale hrvatske kolege i koje su iznele njihova isksutva u početnim koracima izrade LRS, načinu rada i kako su motivisali građane da se uključe u ovaj proces.

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved