• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

 

Delegacija EU u Beogradu saopštila je da je postignut napredak u podršci EU za Program ruralnog razvoja za Srbiju (IPARD), uz objašnjenje da je za IPARD u

Srbiji raspoređeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020, i to u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći (grantova).

Prva tranša za Srbiju u okviru IPARD programa je za 2015. godinu i taj će novac biti na raspolaganju Srbiji do kraja 2018.

Srpske vlasti, kako se navodi u saopštenju, trenutno rade na pripremi sistema upravlјanja i kontrole za sprovođenje IPARD programa, a taj sistem mora da ispunjava standarde dobrog upravlјanja savremene javne administracije koji su prihvaćeni u zemlјama članicama EU. To podrazumeva i da se nadležni organi u svom radu rukovode konkretnim preporukama koje je Evropska komisija dala nakon revizije sistema upravlјanja i kontrole IPARD programa, sprovedene u maju i junu ove godine.

Po završetku tog posla, nadležni organi će ponovo podneti zahtev za akreditaciju, a Komisija će potom ponovo oceniti pobolјšanja i preporučiti dodatne mere ili izdati akreditaciju i poveriti upravlјanje IPARD-om Srbiji.

Kada se donese odluka o poveravanju upravlјanja, uslediće objava pojedinačnih konkursa u oblastima koje odabere Vlada Srbije, a reč je, kako se navodi, o investicijama u polјoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva, o ulaganjima u preradu i plasman polјoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća.

Takođe, Vlada Srbije opredelila se da tim novcem pomogne organsku polјoprivredu, lokalni razvoj u ruralnim sredinama od lokalnih akcionih grupa

(naročito javno-privatnih partnerstava), diverzifikaciju polјoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma, kao i da uloži u tehničku pomoć.

 

Pokriće 70 odsto troškova

Kandidati za dobijanje bespovratnih sredstava će moći da iskoriste taj novac za pokrivanje najviše 70 odsto opravdanih troškova. Procenjuje se, inače, da će 175 miliona evra vredna bespovratna pomoć iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u polјoprivredu od oko 400 miliona evra (oko 50 milijardi dinara).

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved