• +381 069 627 530
  • lag.fgdr@gmail.com
  • Trg Cara Lazara 1, 21300 Beočin

29. januar 2017.

Ministar polјoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas, 29. januara 2017. godine da će u fokusu rada Ministarstva biti jačanje saradnje i direktna razmena informacija sa polјoprivrednicima i njihovim udruženjima kako bi im se postojeća agrarna politika maksimalno približila, kao i da će uskoro biti otklonjeni svi blokirajući faktori za korišćenje sredstava iz IPARD fondova.

Nedimović je otvarajući 13. Zimski seminar farmera na Tari, naveo da bi već u avgustu ili septembru mogao da bude raspisan prvi poziv koji se tiče nabavke fizičke imovine za polјoprivrednike – traktore, mehanizaciju i nabavku opreme neophodne za prerađivačku industriju.

nedimovic1

Ministar je podsetio da su dva blokirajuća faktora koja se tiču IPARD procedura i zapošlјavanja lјudi koji će se baviti tim procedurama već otklonjeni, usvajanjem izmena Zakona o polјoprivredi i kompletnim zaokruživanjem lјudskih kapaciteta u toj oblasti.

Nedimović je objasnio da se treće pitanje odnosi na referentne cenovnike koji se rade ovih dana i biće gotovi u narednih petnaestak dana, a četvrto –  na objekat oko koga je, napominje, bilo najviše problema.

“IPARD struktrura će egzistirati u objektu prekoputa SIV-a, to je zgrada Srbijašuma, ima 2.500 metara kvadratnih, urađen je kompletan projekat rekonstrukcije… dobićemo dozvolu u narednih desetak dana”, rekao je Nedimović.

“Mi smo namerni da u aprilu pozovemo eksterne revizore da dođu da probamo da završimo čitavu tu stvar do juna… i avgustu ili septembru da imamo prvi poziv koji se tiče nabavke fizičke imovine za polјoprivrednike – traktore, neophodnu mehanizaciju i nabavku opreme neophodne za prerađivačku industriju “, ukazao je ministar Nedimović

Govoreći o davanju u zakup polјoprivrednog zemlјišta, Nedimović je rekao da će biti omogućeno davanje polјoprivrednog zemlјišta u zakup na duži vremenski period.

“Nećemo imati samo situaciju godinu za godinom… imaćemo u zavisnosti od vrste delatnosti od 4 do 8, 10 do 30 godina mogućnost davanja u zakup polјoprivrednog zemlјišta”, kazao je Nedimović.

 

Informacija preuzeta sa sajta Ministarstva: http://www.mpzzs.gov.rs/nedimovic-jacanje-saradnje-sa-poljoprivrednim-proizvodjacima-i-njihovim-udruzenjima-uskoro-bez-prepreka-za-ipard/#more-6457

 

 

About Post Author

Leave a Reply

All rights reserved