За Стратегију руралног развоја 800.000 динара

Локална акциона група Фрушка Гора – Дунав је од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије – Управе за аграрна плаћања добила средства у износу од 800 хиљада динара за израдњу Стратегије руралног развоја.

Нештин

Овај документ ЛАГ Фрушка Гора – Дунав треба да направимо у року од пола године, рекао је Зоран Јовичин.

„Оно што смо почели још 2015. године када је усвојен програм IPARD за Србију, сада се валоризује“, каже Зоран Јовичин из ЛАГ Фрушка Гора –Дунав. Скупштину ЛАГ-а смо имали 26. јуна 2015. године и фиормирали смо партнерство три општине Беочин, Шид и Бачка Паланка, односно Нештин и Визић. Тако је формирана Локална акциона група Фрушка Гора –Дунав која је, по закону, најобичније удружење грађана, али и представља партнерство на одређеној територији.

„ЛАГ-ови су инструмент IPARD, из којег наша земља може да користи средства из IPARD 2 програма, а када постанемо пуноправни чланови Европске уније отвориће нам се и многи други фондови“, наставио је Јовичин.

Прошле године је расписан конкурс у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и доста дуго је то стојало у министарству, али ево крајем фебруара смо добили значајна средства од 800 хиљада динара за израду Стратегије руралног развоја. Морам да кажем да смо пуну подршку имали и 2015. године када су се ЛАГ-ови појавили као нова опција од тадашњег председника Општине Александра Ђедовца око формирања партнерства. Резултат тога су ова средства за израду Стратегије руралног развоја коју треба да урадимо за шест месеци, мада ћемо се ми трудити да је урадимо и пре истека тог рока.

Позивам све суграђане, нарочито са подручја Нештина и Визића, да нам се јаве јер ће нам помоћи велики број људи у изради Стратегије која ће имати више елемената. Врло је битно да по изради Стратегије имамо минимум 80 бодова, а јер се онда финансирамо из IPARDсредстава и нећемо више вршити притисак на локалне самоуправе по том питању. Тада ћемо радити на изради пројеката до 600 хиљада динара, више ће се радити на брендирању и промоцији, додаје Јовичин.

Као што су радили на сремској, Јовичин наводи да је започет процес на бачкој страни Дунава где се ради на формирању ЛАГ-а у којима су села са територије наше општине (без Нештина и Визића), Бача и Бачког Петровца, јер град Бачка Паланка због великог броја становника не може да учествује у партнерству зато што не спада у рурално подручје.

Већ смо имали шест састанака на ту тему и одредили смо име Локалне акционе групе, а надамо се да ће врло брзо председници општина Бач, Бачка Паланка и Бачки Петровац потписати меморандум оформирању партнерства ове три општине. Позивам све суграђане који живе у селима наше општине и који се баве пољопривредом, туризмом, било каквом прерађивачком индустријом, од културно-уметничких друштава до људи који се баве одређеним социјалним причама да се укључе у овај ЛАГ. Сви они су добродошли у ову причу, јер ћемо у будућности моћи да користимо средства из неколико ЕУ фондова, попут Европског фонда за пољопривреду и рурални развој, затим за регионални развој, социјални фонд и Европски рибарски фонд. Дакле, широка лепеза која може покрити и позивамо све оне који мисле да могу да допринесу својој заједници, али и себи да се укључе у ову причу.

Извор: backapalankavesti.com