ЛАГ ФГД УСПЕШНО ЗАВРШИО ПРОЈЕКАТ ИЗ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЛСРР 2020-2023

ЛАГ ФГД је последњом манифестацијим под називом Бакин шпајз одржаном 24. септембра 2022. у центру општине Бачка Паланка завршио  један од својих мини пројеката планиран Локланом стратегијом руралног развоја 2020-2023.

Пројекат под називом Купуј с прага, купуј домаће траје од маја до септембра 2022. и подразумева организовање пољопривредних произвођача кроз учешћа на манифестацијама у свим општинама чланицама ЛАГ ФГД ( Беочин, Шид и Бачка Паланка) као и на две велике манифестације које се одржавају у Новом Саду Укуси Војводине и Интерфест- фестивал вина. Реализацијом пројекта постиже се  унапређење постојећих и развој нових производа и услуга, едукација становништва када је реч о производњи производа који су предмет пројекта, укључивање локалног становништва у циљу повећања прихода и унапређење  квалитета живота становништва, умрежавање и сарадња, унапређење знања и способности жена и младих у руралним срединама за  покретање предузетничких иницијатива; унапређење капацитета за коришћење екстерних извора финансирања и промоција примера добре праксе у домену предузетништва. Омогућава се извршење кохезије свега оног што чини Фрушку гору, богату са домаћим соковима, слатким и џемовима, пекмезима, производима од меда и пчелињих производа, туршијама, шумским плодовима, воћним ракијама и вином, различитим сухомеснатим прозводима, сиревима овог подручја (овчији, козји, крављи).

Све ове се могло видети на последњој манифестацији одржаној у склопу пројекта Купуј с прага, купуј домаће под именом Бакин шпајз. Бачка Паланка је била домаћин манифестацији која је одржана уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Туристичке организације општине Бачка Паланка и УГ Став. Мнифестација је окупила узлагаче из све три општине ЛАГ ФГД који су у пријатној атмосфери и прелепом дану понудили све оно што се може пронаћи у шпајзу наших бака.

Један од циљева и резултата пројекта је и сарадња ЛАГ-ова у Републици Србији пошто је ЛАГ Равница Бачке заједно са ЛАГ ФГД учествовао на манифестацијама које су одржане у склопу пројекта Купуј с прага, купуј домаће.