Саопштење за медије Рурални глас

Локална акциона група (ЛАГ) Фрушка гора-Дунав у сарадњи са Националном LEADER мрежом, организовала је од 25.-26. јуна 2016. у хотелу „Норцев“ на Фрушкој гори манифестацију „Рурални глас“.

Учесници: представници Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство; председници општина Беочин и Бачка Паланка; 6 представника локалних акционих група (ЛАГ-ова) из Србије; представници ЛАГ Барања и града Белог Манастира из Хрватске; представник Града Добоја из Р. Српске; представници Леадер+ и Националне LEADER мреже; представници Удружења произвођача и прерађивача футошког киселог купуса из Футога и Удружења за промоцију Фрушке горе „Шарене таљиге“ из Врдника.

Покровитељ манифестације: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

Циљ манифестације: ово је први сајам ЛАГ-ова у Р. Србији, са циљем окупљања представника домаћих и страних локалних акционих група, међусобног представљања и упознавања, отварања широке дискусије на тему улоге локалних акционих група у реализацији IPARD 2 Програма руралног развоја у Р. Србији, дискусије на тему развоја сарадње и разматрања предлога 2 нова формата за регионалну и међународну сарадњу локалних акционих група.

Програм: Након свечаног отварања, одржан је међународни панел „Рурални глас“ са дискусијом, присутни представници су презентовали деловање својих 6 акционих група, а потом је одржан округли сто на коме је дискутована ЛАГ сарадња. Домаћини ће припремити закључке из рада током скупа у форми Манифеста.

Постигнути резултати:

  1. Међусобно упознавање и умрежавање домаћих и страних ЛАГ-ова
  2. Размена исксустава и актуелизација улоге ЛАГ-ова у оквирима европског LEADER приступа у спровођењу IPARD 2 Програма у Р. Србији
  3. Стварање критичне масе локалних ресурса и знања за учешће у реализацији IPARD 2 Програма
  4. Унапређивање ЛАГ сарадње кроз разматрање развоја нових формата за регионалну и међународну ЛАГ сарадњу