СРЕМУШ – ВЕСНИК ПРОЛЕЋА НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Већ неколико година  почетком пролећа у Нештину и Визићу се одржава манифестација под називом „Дан СРЕМУША“. Сви знамо  фрушкогорску биљку сремуш која је у народу још позната под именом медвеђи или дивљи бели лук. Сама манифестација је посвећена управо овој изузетно корисној за здравље биљци и одржава се  од 2013. године када се група ентузијаста окупила у Нештину око идеје да се организује промоција здравог живота на селу и боравка у природи промовишући саму биљку сремуш, али истовремено показаујући лепоте Фрушке горе и гостољубивост мештана Нештина и Визића. Од 2014. године манифестација добија већу посећеност због укључивања општине Бачка Паланка и УГ „Став“ члана ЛАГ Фрушка гора-Дунав, који коначно програмски уређују манифестацију која добија своје званично име „Дан СРЕМУША“.

Башта Сремуша

На тај дан окупљају се заљубљеници у природу и уз целодневни програм уживају у прелепим сликама пролећне Фрушке горе и ливадама препуним лековите биљке сремуш. Уз обилазак Музеја на отвореном „Сремска кућа“, Православне цркве у Нештину и чувеног иконостаса Теодора Димитријевића Крачуна-ремек дела српског барокног сликарства као и манастира Ђипша посетиоци манифестације обилазе и  „Башту Сремуша“ пешице или на бицикловима где могу да наберу лековиту биљку, као и да пробају специјалитете направљене од сремуша, као и локалне производе са пољопривредних газдинстава из околних места на Фрушкој гори.

Локални производи

Манифестација је последњих неколико година добила на посећености поготово становника Новог Сада, који уживају у прилици да не толико далеко од свог града могу да уживају у прелепом сеоском угођају уз дивну и здраву храну и пријатно и весело дружење.

На жалост последње две године због епидемиолошке ситуације манифестација није била у могућности да се одржи, али се надамо да ћемо следеће године бити у прилици да вас успешно дочекамо у Нештину и Визићу уз сремуш и добро расположење!

Галерија: