EPLD – Мобилност у Србији, ERASMUS+ пројекат

Мрежа Локалних акционих група Србије је у сарадњи са LEADER France ( ЛЕАДЕР мрежа Француске) и Eesti Leader Liit (ЛЕАДЕР мрежа Естоније) одржали трећу мобилност у склопу EPLD пројекта ERASMUS+ програма.

Претходне две мобилности су укључивале посету Француској у новембру 2022. године и учествовање у годишњој Скупштини LEADER France, где је Сандра Мацура (члан УО ЛАГ Фрушка гора-Дунав) као једна од представница Мреже Лагова Србије имала част да учествује у избору најбољег LEADER пројекта за 2022. годину у Француској. Следећа мобилност која се одржала у Естонији у фебруару 2023. године је укључивала посете многобројним успешно имплементираним LEADER пројектима где се могло видети на који начин добро окупљена заједница може да допринесе развоју свог територија.

Мобилност у Србији је трајала од 17-21. октобра где су чланови Мреже Лагова Србије дочекали делегације из Француске и Естоније. У неколико дана представљене су територије неколико Лагова који су чланови Мреже као и посета Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Београду где их је дочекала Јасмина Миљковић, шефица IPARD управљачког тела и изнела стање у LEADER приступу у републици Србији као и планиране мере подршке кроз IPARD 3 програм. На истом састанку Сандра Мацура (члан УО ЛАГ ФГД) координатор EPLD пројекта за Србију говорила је о тренутној ситуацији везаној за ЛАГове у Србији из угла самих организација и представила неколико примера добре праксе. Thibaut Guignard председник француске мреже, LEADER France и председавајући ELARD-а похвалио је залагање државе у правцу имплементације LEADER приступа, али и истакао потребу да се ЛАГови додатно ојачају и помогну. Између осталих гости из Француске и Естоније су били и гости Лаг Фрушка гора-Дунав. У Беочину их је дочекала председница општине Биљана Јанковић која је истакла важност ЛАГова у развоју руралних средина. Такође је нагласила потребу за охрабривањем жена у руралним крајевима ка предузетништву и посебној улози ЛАГ-ова у том задатку.

У укупној мобилности гости из Француске и Естоније (представници Мрежа и ЛАГ-ова тих земаља) су посетили ЛАГ К2, ЛАГ Фрушка гора-Дунав, ЛАГ Срце Бачке, ЛАГ Панонски фијакер и ЛАГ Партнерство за Потамишје.

Пројекат се завршава у децембру посетом Бриселу, 18. и 19. децембра када се одржава до сада највећа конференција свих ЛАГова Европе.

Мрежа ЛАГова Србије ће имати ту част и задовољство да присуствује раду Конференције и да и сама постане члан ELARD-а чији ће представник од стране Мреже ЛАГова Србије бити Сандра Мацура (члан УО ЛАГ ФГД).