ЛАГ ФРУШКА ГОРА-ДУНАВ КРОЗ ERASMUS + PROGRAM У ФРАНЦУСКОЈ НА НАЦИОНАЛНОМ КОНГРЕСУ ФРАНЦУСКИХ ЛАГОВА

ЛАГ ФГД је као део делегације из Србије са Мрежом ЛАГ-ова Србије учествовао од 14. до 17. новембра 2022. године, као пројектни партнер са Леадером Француска и Естонском Леадер Унијом на Ерасмус +ЕПЛД пројекту, европском пројекту за локалну демократију у Србији, Француској и Естонији у сврху ширења ЛЕАДЕР-а.

У оквиру пројекта делегације Србије и Естоније биле су присутне на Националном конгресу локалних акционих група у Француској ради размене идеја и искустава у вези са локалном демократијом и европским осећајем за заједницу и припадност ЕУ као и различитог начина деловања ЛЕАДЕР мрежа у различитим земљама.


Пројекат сарадње промовише учешће грађана на локалном нивоу кроз Европу у изградњи локалне демократије за локалне актере кроз неколико тематских форума на којима се разговарало о две теме у ЛЕАДЕР програму кроз два пројекта Леадера Француске: јавне услуге у руралним подручјима и пројекат сарадње за локалну демократију у Србији, Француској и Естонији.

Мобилност ће се одвијати у четири корака. Први је урађен у Француској кроз четири дана који је укључивао различите радионице у неколико различитих градова у региону Бретање. Током четири дана наши представници су били део неколико радионица, а имали смо и прилику да видимо како функционише мрежа Леадер Француске, какве су сличности и разлике између земаља и организација. Занимљиво је било за приметити да се мреже различито финансирају, док Мрежа ЛАГ-ова Србије за сада нема финансијску подршку Министарства као ни Естонија, Фтанцуска има финансијску подршку Министсрства пољопривреде Републике Француске.

Наши представници су такође имали прилику да посете различите ЛЕАДЕР пројекте као што су Музеј Жан -Лурцат, Музеј савремених таписерија у Анжеу; Тарт Го (обезбеђивање електричних возила за дељење аутомобила) у Плоеуц Л’Ермитаж, Друштвени центар у Лоире Лаион ЛАГ, Еуропе’Армор у Саинт-Бриеуц-у и фарму дагњи такође у овој области.

Следећи кораци мобилности биће одржани у фебруару у Естонији, затим у мају у Србији и последњи у Бриселу у септембру 2023. године.